Hoppas ni alla njuter av sommaren

Hoppas ni alla njuter av sommaren. 

Idag den 30 juli skulle vår Wille fylla 24 år. Det är snart 5 år sedan olyckan och vi saknar honom enormt. 

William Sea Foundation har genom donation till Sjöräddningssällskapet finansierat byggnation utav en ny Sjöräddningsbåt som kommer att verka i Stockholms Skärgård för att rädda liv. Sjöräddningssällskapet är med vid cirka 90 procent av all sjöräddning i Sverige. Allt på ideell basis, utan bidrag från staten (Sjöräddningssällskapet, 2021). 

Detta gläder oss enormt då denna sjöräddningsbåt kommer bidra till en säkrare Skärgård vilket går i linje med stiftelsens mål och vision. Den kommer vara klar för drift och invigning sommaren 2022.

Restriktioner för covid-19 börjar nu öppna upp möjlighet att arrangera event och tävlingar igen, William Sea Foundation har dock beslutat att skjuta upp Wille Swimrun till nästa år för att kunna genomföra eventet på ett bra sätt. 

Vi planerar för invigning i samband med Wille Swimrun lördag den 27 aug 2022 i Saltsjöbaden.

Var rädda om er och hoppas ni delar invigningsdagen av den nya Sjöräddningsbåten 2022 i samband med Wille Swimrun. 

William Sea Foundation

Medlemsutskick inför Sommaren 2019

Kära medlem,

Sommaren närmar sig med stormsteg och många av er har säkert redan flyttat ut i skärgården. Genom detta utskick vill vi på William Sea Foundation tacka för det stöd och engagemang vi haft sedan start, berätta om det gångna året samt informera om förändringarna inom William Sea Foundation under 2019.

Året 2018

William Sea Foundation har likt tidigare år föreläst för Svenska Kyrkans konfirmander i Saltsjöbaden om sjövett. Detta genomfördes ombord på våra båtar ute i skärgården. Vi medverkade även på Lillsved konfirmationsläger vid två tillfällen under juli månad. Det är möten som är och har varit givande för många och skapat meningsfulla diskussioner.

Under 2018 har WSF Fleet fortsatt bedrivit subventionerad sjötransport för stiftelsens medlemmar. Detta genom stiftelsens Tärnskär 32:or förlagda i Stockholms skärgård – Sandhamn, Saltsjöbaden/Värmdö samt Stockholms innerstad. Totalt har 45 medlemskörningar under sommaren genomförts samt ett 20-tal företagskörningar.

I mitten på augusti bistod William Sea Foundation även med två säkerhetsbåtar på Ålands Hav under Nordic Island Adventure Race. En båt bemannad utav stiftelsens personal samt en båt bemannad med personal från Sjöräddningssällskapet. Syftet med deltagandet var att bibehålla säkerheten ute till sjöss under det sju dygn långa loppet. Mer information och bilder från loppet finns på http://niargames.com/.

Utbildningar har även genomförts i samarbete med navigationsgruppen. Exempelvis har 8 stycken medlemmar genomfört kursen ”Fartygsbefäl Klass 8”. Igen, stort grattis till behörigheten och väl genomförd utbildning.

Lördagen den 24 augusti arrangerades även Wille Swimrun i syfte att samla familj, vänner och bekanta för en dag tillsammans till minne av Wille. Dagen blev över förväntan med 150 personer på startlinjen, 50 funktionärer samt publik som bidrog till en minnesvärd dag. Detta kommer därför bli en årlig tradition. Boka gärna in lördag den 24 augusti 2019 och dela dagen med oss. Du kan läsa mer om Wille Swimrun här, och anmäla dig och en vän här!

Förändringar inom William Sea Foundation 2019

William Sea Foundation kommer under 2019 genomgå en del förändringar. Detta för att föra arbetet närmare William Sea Foundations syfte – att bidra till ökad säkerhet på sjön. Efter två operativa säsonger och utvärdering utav WSF Fleet bedömer William Sea Foundation att de subventionerade sjötransporterna inte fyller stiftelsens syfte till fullo och avser därav en omstrukurering utav verksamheten som kommer lägga ytterligare fokus på sjöräddning och utbildning.

Detta genom följande:

 • WSF Fleet’s båtar omallokeras till organisationer som kämpar för ökad säkerhet på sjön

Detta innefattar såklart en stor omställning för er medlemmar som använt denna tjänst. Dessa sjötransporter ersätts istället av verksamhet inom sjöräddning och utbildning enligt nedan för ett arbete närmre William Sea Foundations syfte. Medlemsavgiften kommer dessutom att slopas. För närvarande 500 sek/år reduceras till en avgift om 0 sek/år då medlemsförmånen om subventionerad sjötransport bortgår.

 • Gåva om 1 st Tärnskär 32 till Sjöräddningssällskapet – diskussion pågår

Sjöräddningssällskapet deltar vid 80% av all sjöräddning i Sverige (Sjöraddningen, 2019). William Sea Foundation har därav erbjudit sig att gåva 1 st Tärnskär 32 till SSRS som sedan skall verka för en säkrare skärgård. Detaljer kring hur detta samarbete kommer se ut och var/hur båten kommer att användas diskuteras för fullt – vi kommer skicka ut information så fort detta är klart. Sjöräddningssällskapet gör ett fantastiskt jobb och WSF är oerhört måna om att bidra till detta.

 • Potentiellt utökat samarbete med Navigationsgruppen

WSF har sedan start samarbetat med Navigationsgruppen och erbjudit båtutbildning för stiftelsens medlemmar till ett reducerat pris. Samtliga WSF’s kaptener har också utbildningar från Navigationsgruppen. De erbjuder fantastiska kurser både för vuxna och ungdomar – det är något WSF gärna stöttar. Därav har William Sea Foundation erbjudit att ställa 1 st Tärnskär 32 till Navigationsgruppens förfogande i syfte att bedriva utbildning för vuxna och ungdomar ute i skärgården.

Vision William Sea Foundation 2019 och framåt

 • Arbetet för ökad säkerhet på sjön fortgår. Detta genom bland annat de samarbete (under planering) med Sjöräddningssällskapet där livräddning och övriga insatser sker med hjälp av stiftelsens båt. Navigationsgruppen bedriver även fortsatt utbildning för ungdomar och vuxna på den båt de förhoppningsvis nyttjar från WSF.
 • Arbetet fortgår för att få igenom tillstånd om att låta bygga ett monument vid Willes olycksplats.
 • Fortsatt arbete kring möjlighet att märka ut farliga grynnor i Skärgården.
 • William Sea Foundations årliga ”Wille Swimrun” arrangeras till minne för Wille där samtligt överskott går till Sjöräddningssällskapet.
 • Utformning utav stipendier kopplat till ökad säkerhet på sjön.
 • Fortsatt arbete med innovationer kopplat till säkerhet på sjön.
 • Gåvor till organisationer som verkar för säkerheten på sjön, så som Sjöräddningssällskapet
 • Årliga styrelsemöten där verksamhetens arbete följs upp, utvärderas och utvecklas.

Vi vill återigen ta tillfället i akt att tacka alla medlemmar för ert stöd och engagemang. Är det ytterligare någon medlem där ute som vill delta, har ytterligare idéer kring vår verksamhet och arbete är det bara att kontakta oss på info@williamseafoundation.se

Ett stort tack till Familjen Arnhög samt igen, även ett extra stort tack till bland annat Karl Perlhagen, Anders Lönnqvist med gäster, Jan Åke Glommen, Saltour, New Property, med flera för era generösa gåvor, samt till Lillsved Konfirmationsläger som skänker kollekt till stiftelsen.

Vi passar på även att önska dig en härlig sommar & hoppas vi ses snart,

William Sea Foundation

Medlemsutskick Juli 2018

Kära medlem,

Många av er har säkert flyttat ut i skärgården och William Sea Foundations arbete är i full gång, inte minst med att bistå med sjötransporter nu under båtsäsongen. Vi har till denna säsong förvärvat ytterligare en Tärnskär 32, för att kunna verka i en ännu större del av skärgården. Det finns därmed 3 st båtar till förfogande, vilka är förlagda på tre strategiska platser i Stockholms skärgård – Sandhamn, Saltsjöbaden/Värmdö samt Stockholms innerstad.

William Sea Foundation arbetar aktivt för att öka säkerheten på sjön genom vår sjötransport via WSF Fleet, utbildningar via WSF Education och utveckling av nya säkerhetsprodukter genom WSF Safety. Stiftelsen har idag drygt 150 aktiva medlemmar.

Sommaren 2017 var första operativa säsongen för stiftelsens båtar och vi utgick då från en fast timtaxa samt en lägre framkörningsavgift. Efter utvärdering har vi denna säsong har vi tagit fram en ny prismodell som utgår från fasta priser för kunna ge er medlemmar en tydligare bild av det estimerade priset för sjötransporten.

Du är välkommen att boka körningar som medlem i stiftelsen men även som företag. Är ni ett större sällskap kan ni skicka en beskrivning av er förfrågan via mail så återkommer vi med ett offertförslag till er.

Bokning av sjötransport sker enklast via batbokning@williamseafoundation.se  alt. via formuläret på länken nedan.

https://williamseafoundation.se/batbokning-forfragan/

Vi vill återigen ta tillfället i akt att tacka alla medlemmar för ert stöd genom ert medlemskap, som i sin tur hjälper oss att göra sjön lite säkrare och får möjlighet till fortsatt verksamhet.

Ett extra stort tack till bland annat Karl Perlhagen, Anders Lönnqvist med gäster, Jan Åke Glommen, Saltour, New Property, med flera för era generösa gåvor vår första säsong, samt till Lillsved Konfirmationsläger som skänker kollekt till stiftelsen.

Stiftelsen har under våren/sommaren genomfört sin första Klass 8 utbildning i Navigationsgruppens regi för 6 personer. Vi ser fram emot att fler medlemmar anmäler sig till kurser framöver. Besök www.navigationsgruppen.se och välj ut en lämplig/intressant kurs för dig. Skicka ett mail till info@williamseafoundation.se så erhåller du en rabattkod för en slutlig anmälan till kursen.

Vi har i år även haft föreläsning för Svenska Kyrkans konfirmander i Saltsjöbaden om stiftelsen, samt informerat om sjövett ombord på båtarna i skärgården. Även på Lillsved konfirmationsläger medverkar stiftelsen vid två tillfällen i Juli. Det är möten som är och har varit givande för många och skapat meningsfulla diskussioner. I mitten på augusti skall även stiftelsen bistå med säkerhetsbåtar på Ålands Hav under Nordic Island Adventure Race och verka för att bibehålla säkerheten på sjön. Läs mer på http://nordicislandsar.com/

Stiftelsen kommer även i år att arrangera en Swimrun tävling. Boka in lördag den 25 augusti. Du kan läsa mer om tävlingen här, och anmäla dig och en vän här!

Vi ser fram emot en härlig sommar ute i skärgården tillsammans med er!

 

Medlemsutskick 2018

Kära/käre medlem,

Tack för att du under det senaste halvåret tagit dig tid att bli medlem i William Sea Foundation!

William Sea Foundation arbetar aktivt för att öka säkerheten på sjön genom vår sjötransport via WSF Fleet, utbildningar via WSF Education och utveckling av nya säkerhetsprodukter genom WSF Safety. Stiftelsen har idag ca 130 aktiva medlemmar.

Under sommaren har WSF Fleet haft över 90 medlemskörningar, varav flera har varit för ungdomar, som behövt ett billigt sätt att ta sig till eller från sociala arrangemang i skärgården. Vår förhoppning är att WSF Fleet ska vara ett prisvärt alternativ till att ta sin egen båt på kvällar och nätter, vilket vi upplevt att vi lyckats med i sommar och hoppas på att fortsätta göra under sommaren 2018!

Förutom privata och företagsbeställda körningar och event har stiftelsen också varit delaktig i andra sammanhang. Däribland en heldag med Svenska Kyrkans 60 konfirmander ute i Saltsjöbaden med båttransport till Gåsö där stiftelsen informerade om sin verksamhet, lärde ungdomarna båtvett på sjön samt diskussion med kyrkan om “jag som tonåring”. Det var en lyckad dag för alla närvarande vilket ledde till att fler besök bokades in. Bland annat hos KSSS konfirmationsläger ute på Långholmen, Lillsved konfirmationsläger samt deltagande på flytande båtmässan i Gustavsberg tillsammans med båttillverkaren Tärnskär.

Under sommaren representerades även Stiftelsen utav Robin och Marie (bror & mor till Wille) i en lokalt arrangerad Swimrun tävling på Gåsö, vilket väckte en idé att arrangera en swimrun tävling i Saltsjöbaden till minne av Wille för att locka vänner, bekanta och övriga till att prova på. Vi är i planeringsstadiet men sannolikt kommer denna tävling gå av stapeln söndag den 26 augusti 2018 i samarbete och i samband med Solsidan Runt. “Save the date” tills mer information kommer.

Vi har fått otroligt mycket positiv respons på sommarens verksamhet och vi uppskattar Ert engagemang som medlemmar och samarbetspartners i stiftelsen.

Nu när säsongen för båttransporter har lagt sig och båtarna ligger på land för service så vill vi introducera våra utbildningar för Er medlemmar.

I syfte att göra sjö- och navigationsutbildningar mer tillgängliga för våra medlemmar har vi ingått ett samarbete med utbildningsföretaget Navigationsgruppen, där ni medlemmar får reducerade priser på deras utbildningar enligt nedan:

Förarintyg: 20%
Elektronisk Navigering: 20%
Båtpraktik: 10%
Kustskepparintyg: 20%
Manöverintyg högfartsbåt: 10%
Boatcamp: 10%
VHF/SRC: 20%
Radarintyg: 10%
Båtmekanikerintyg: 10%
FB8: 10%
M8: 10%
HSF: 10%

Gå in på www.navigationsgruppen.se och se vilken utbildning som passar dig. Kontakta därefter oss för att erhålla din rabattkod för gällande kurs för att slutföra din anmälan på navigationsgruppen. Rabatten gäller endast på deras utbildning och inte på litteratur, läkarbesök m.m. som ibland tillkommer.

Behöver du hjälp eller har några frågor kan du maila oss på info@williamseafoundation.se

Vi vill återigen ta tillfället i akt att tacka alla medlemmar för ert stöd genom ert medlemskap, som i sin tur hjälper oss att göra sjön lite säkrare och får möjlighet till fortsatt verksamhet kommande år.

Ett extra stort tack till alla de generösa gåvor som har inkommit under året och bidragit till en första lyckad säsong för stiftelsen.

Vi önskar er en trevlig vår och hoppas att vi ses till sommaren!

Färdigutbildade kaptener till WSF Fleet

Nu är våra fyra kaptener färdigutbildade inför sommarens alla körningar. Samtliga kaptener har gått utbildningarna förarintyg, fartygsbefäl klass 8 och handhavande av snabba fartyg. Den sistnämnda avklarade de tillsammans hos Navigationsgruppen.